Ваканция в музея – лято 2023

Исторически музей-Батак кани и тази година децата на възраст от 7 до 13 години в лятното издание на образователна програма „Ваканция в музея“-2023г.!

Образователната програма се провежда ежегодно през пролетта и лятото, като включва разнообразни по теми и занятия дейности, организирани и провеждани от музейния педагог и музейните специалисти.

Тази година лятното училище в музея ще се проведе от 22 юни до 21юли, всеки делничен ден от понеделник до петък, само сутрин от 10:00 до 12:30 часа.

Всяко занятие е с различна продължителност, в рамките на посочения времеви интервал. Провеждат се по предварително утвърдена план-програма от директора на ИМ-Батак, която се публикува на сайта на музея, на адрес www.museumbatak.com

За сформиране на групата /до 15 деца/ е необходимо родителите до 20 юни да заявят в музея желание, попълвайки заявление за участие и декларация за информирано съгласие /по образец/. При повече желаещи се сформира нова група, която ще стартира работа след като завърши първата.

Всички материали са осигурени от музея. Такса участие- 1 лев.

Акценти в програмата и тази година са дейности, посветени на бележити годишнини; запознаване с богатото културно-историческо наследство и природни дадености на Батак и региона, включени в образователни програми-„Знай своя род“, „Празниците на моя народ“, „Народните занаяти в миналото и днес“,“ Искам да помня-искам да знам“, „На нас ни пука за боклука“, „С игрите на баба и дядо“.

Художествено-творческите дейности в музейните работилници и ателиета са любими и желани от децата. Самостоятелно сътвореното от детските ръце е най-ценно за тях и техните приятели.

Няма да пропуснем възможността да се докоснем до местния фолклор и традиции, както и до колоритността на баташкия говор.

Тази година се навършват 200 години от рождението на Георги Бусилин- автор на бележития „Български буквар“-издаден през 1844г. в Москва. Всяко дете ще създаде/ по собствен избор /и отнесе у дома си „книжка“, с избрани приказки, поговорки, басни от буквара. А забавните игри от детството на баба и дядо ще оживеят отново в двора на Балинова къща-етнографска експозиция.

Ще приготвяме и вкусотии от тефтера на баба- едно от най-любимите занятия за малчуганите, провокиращо кулинарните им умения и възпитавайки отношение към приготвянето на храната и към хляба наш- насъщ.

Спазвайки традицията и тази година в ранното утро на Еньовден ще посрещнем изгрева на слънцето сред красивата баташка природа, ще наберем билки и цветя, ще свием венци и ще се изкъпем в росата, докосвайки се до магията на празника. Денят 24 юни е събота, така че, за да съчетаем празника с посрещането на посетителите в музея, добре дошли с нас са и родителите на децата, учители и граждани.

С образователен пешеходен тур по въстаническите позиции на Април-1876г ще закрием програмата- Ваканция в музея- лято ‘2023г.

Екипът на Исторически музей- Батак ви желаем весела ваканция и ви очакваме, заедно да изживеем един незабравим месец в музейния комплекс!

Програмата, както и заявление за участие и декларация за информирано съгласие може да намерите в раздел „Образователни програми“, тук в сайта ни.

Телефони за контакт и допълнителна информация:

03553 2026, 03553 2339 и 0879942952