Волска кола

Волска кола

ПИСТОСТОЛЕТ ПАРАБЕЛУМ-08

Експонат на месец юли 2023 г.

ПИСТОСТОЛЕТ ПАРАБЕЛУМ-08

Пистолет Парабелум-08-друго наименование „Люгер”08, калибър 9х19, година на производство 1937 г., английски модел. Произведен № 6743 набит на две места. Преди номера на затворения блок отстрани набит символ с двойна корона отгоре и буквата „U”. Под номера отпред има набита буквата „V”. Цифрата 43 е набита на няколко места. Оригинален празен пълнител за 8 патрона.
Щемпел:„MAUSER” и „GESICHERT”. Произведен е от заводи „MAUSER”. Това е един от най- сполучливите пистолети, с които са въоръжени офицерите от българската армия през Балканската война, Първата и Втора световна война.
Дарен на ИМ-Батак от Михаела Михаилова Мишева, дъщеря на Михаил Мишев

Боздуган на Ангел Трендафилов Керелов

Боздуган на Ангел Трендафилов Керелов

Боздуган на Ангел Трендафилов Керелов

Експонат на месец май 2023 г.

Ангел Керелов /1840-1928 г./ е вторият син на Трендафил Т. Керелов. Външно и по характер е едър, здрав, силен, буен и смел, взискателен и строг. Качества, които запазва до края на живота си. Възпитан в любов към отечеството, възприел добродетелите на дедите си, още в ранна младежка възраст встъпва в борбите за национално освобождение. Участва във всички ръководни органи по подготовката и провеждането на Априлското въстание: член е на революционния комитет, основан от Панайот Волов /21.02.1876 г./, на военния съвет /22.04.1876 г./, ръководител на 500 въстаници, петстотник.

Учи в Батак и Пазарджик. Получава добро за времето си образование. Занимава се с търговия на дървен материал и кожи и отчасти със земеделие и скотовъдство. При едно от посещенията си в Пазарджик се среща с апостола Васил Левски в Ръжанковия хан. Полага клетва пред него за участие в националноосвободителното движение и активно се включва във всички бунтовнически прояви от местен характер.

По време на въстанието от 1876 г. Ангел Керелов е от първите помощници на главния войвода, а Кереловата къща един от укрепителните пунктове и крепост на защитниците. Скоро обаче и тя е обхваната от всички страни от огън и стрелба. Ангел Керелов успява да се изтръгне от пламъците и обсадата, но само за кратко. При опит да се измъкне от обкръжението е обграден от множество башибозуци и подкаран към стана на Ахмед ага. По пътя издебва конвоиращите го, грабва една цепеница, стоварва я върху главите им и ги разпръсква. Подгонен от други башибозуци, остава невредим от куршумите им и се скрива под бента на Яневата воденица.

Под прикритието на нощта се измъква от обкръжението. Сам, без каквото и да било оръжие, хранейки се с каквото му попадне, слаб и окъсан, броди из гората повече от два месеца. Открит е в хралупата на един бук в много тежко състояние от Костадин Вранчев. Едва съвзел се, покрусен от всичко случило се, се среща с Юджийн Скайлър, Джанюариъс Макгахан и княз Церетелев и ги запознава с ужасите по време на клането в Батак….

През 1877 г. се сражава в боевете при Стара Загора.

Експонат на месец май е боздуган на Ангел Керелов. Той се състои от дървена дръжка, която завършва с обла метална част във формата на пресечен конус. Запазен от семейството на петстотника и дарен на ИМ- Батак, днес може да се види в експозицията му.

Пищов кремъклия

Пищов кремъклия

Пищов кремъклия

Експонат на месец април 2023 г.

Експонат на месец април е пищов- кремъклия. Запазен е по време на Априлското въстание в Батак, 1876 г. Дължина 42 см. В предната част ложата и цевта са обвити с ламарина, на която личат следи от гравюра.

Пищовът е запазен в дома на дядо Тоско Ванчев и е подарен на Исторически музей-Батак от Георги Димитров Ванчев (внук).

Днес този експонат може да се види в експозицията на Исторически музей-Батак.

Железен палешник

Железен палешник

Железен палешник

Експонат на месец март 2023 г.

Железният палешник се слага на дървеното рало и с него се оре земята. Освен тази си дейност палешника има и една друга много специфична задача. На Бъдни вечер, когато всички се събират около трапезата, стопанинът на къщата взема три въглена и ги слага в ПАЛЕШНИКА. Поръсва отгоре смола, наречена тамян. Когато се извие синкав дим, прекажда трапезата, после цялата къща, зимника, хамбарите, оборите. Така се прогонва всичко лошо, което може да ни се случи през годината.
Трите въглена се наричат по различен начин. Първият е наричан за живота, вторият за виното и третият за царевицата. След като се прекади навсякъде, въглените се оставят при бъдника в огнището. Рано сутринта се оглеждат внимателно. Ако въглените са покрити с пепел, показват плодородие, ако са почернели- слаба реколта.
Вярва се, че колкото повече искри се вдигат, когато гори бъдникът, толкова по- плодородна ще е годината.

Казан, мед, 1907 г.

Казан, мед, 1907 г.

Казан, мед, 1907 г.

Експонат на месец февруари 2023 г.

Медникарството е старинен занаят, който бележи най-големия си разцвет през XIX в. Майсторите медникари изработват съдове за бита – менци, котли, казани, тенджери, тасове, сахани, тигани и други.

Във фонда на Исторически музей – Батак се съхраняват 213 медни съдове, от тях 145 са с надписи.

Според надписите си те могат да се разделят на четири групи:

1. Съдове с надписи, подарявани при определен повод: например по време на сватба на младоженците задължително се подаряват медни съдове – бакъри и сахани с разнообразни форми и украса и най – вече надписи върху тях от кого и за кого е дадения съд.

2. Съдове с надписи, показващи собственика. По този начин надписаните съдове с името на собственика в миналото лесно се разпознават и могат да се върнат. Тогава хората не разполагат с голямо количество посуда, за да посрещат много гости по време на сватби, кръщенета и други събития и заемат посуда от съселяните си. Благодарение на тези надписи по съдовете може лесно да ги върнат на собственика.

3. Медни съдове фабрична изработка.

4. Съдове с името на майстора.

Експонат на месец февруари е казан изработен от мед. Към дъното, което е заоблено казанът се разширява. Има две дръжки прикачени към масивни халки поставени от външната страна и надпис: „ Митра Д. Паунова 1907 г.”. Дарен на Исторически музей-Батак от Георги Василев Сираков.

Днес този експонат може да се види в Балинова къща- етнографска експозиция на Исторически музей- Батак.

Чаша – дърво

Чаша – дърво

Чаша – дърво

Експонат на месец януари 2023 г.

Чашата е изработена на струг от дядо Георги Пелев през лятото на 1917 г. в с. Манастирци, Битолско-Македония при завоя на р. Черна като войник. Подарена е от него на ИМ- Батак.