Ятаган

Ятаган

Ятаган

Експонат на месец май 2024г.

Експонат на месец май е ятаган на Георги Климентов, участник в Априлското въстание в Батак 1876 г..

          Ятаганът е изработен от желязо с кокалена дръжка-ушаклия. По средата на дръжката има сребърна, гравирана пластина.

          Днес този експонат може да се види в експозицията на Исторически музей-Батак.

Пушка Авзалия

Пушка Авзалия

Пушка Авзалия

Експонат на месец април 2024 г.

        Експонат на месец април е пушка Авзалия на въстаника Георги Илиев Божанов. Дълга е 161 см. В задната част от мерника има изписан текст. Цялата ложа и приклада изящно гравирани с позлатена месингова ламарина и бели седефи. Цевта е ръбеста, осмоъгълна.

          С тази пушка Георги Илиев Божанов участва в Априлското въстание в Батак 1876 г.

          Дарена е на ИМ-Батак от сина му Георги Божанов.

Пищов кремъклия

Пищов кремъклия

Пищов кремъклия

Експонат на месец април 2023 г.

Експонат на месец април е пищов- кремъклия. Запазен е по време на Априлското въстание в Батак, 1876 г. Дължина 42 см. В предната част ложата и цевта са обвити с ламарина, на която личат следи от гравюра.

Пищовът е запазен в дома на дядо Тоско Ванчев и е подарен на Исторически музей-Батак от Георги Димитров Ванчев (внук).

Днес този експонат може да се види в експозицията на Исторически музей-Батак.

Железен палешник

Железен палешник

Железен палешник

Експонат на месец март 2023 г.

Железният палешник се слага на дървеното рало и с него се оре земята. Освен тази си дейност палешника има и една друга много специфична задача. На Бъдни вечер, когато всички се събират около трапезата, стопанинът на къщата взема три въглена и ги слага в ПАЛЕШНИКА. Поръсва отгоре смола, наречена тамян. Когато се извие синкав дим, прекажда трапезата, после цялата къща, зимника, хамбарите, оборите. Така се прогонва всичко лошо, което може да ни се случи през годината.
Трите въглена се наричат по различен начин. Първият е наричан за живота, вторият за виното и третият за царевицата. След като се прекади навсякъде, въглените се оставят при бъдника в огнището. Рано сутринта се оглеждат внимателно. Ако въглените са покрити с пепел, показват плодородие, ако са почернели- слаба реколта.
Вярва се, че колкото повече искри се вдигат, когато гори бъдникът, толкова по- плодородна ще е годината.

Казан, мед, 1907 г.

Казан, мед, 1907 г.

Казан, мед, 1907 г.

Експонат на месец февруари 2023 г.

Медникарството е старинен занаят, който бележи най-големия си разцвет през XIX в. Майсторите медникари изработват съдове за бита – менци, котли, казани, тенджери, тасове, сахани, тигани и други.

Във фонда на Исторически музей – Батак се съхраняват 213 медни съдове, от тях 145 са с надписи.

Според надписите си те могат да се разделят на четири групи:

1. Съдове с надписи, подарявани при определен повод: например по време на сватба на младоженците задължително се подаряват медни съдове – бакъри и сахани с разнообразни форми и украса и най – вече надписи върху тях от кого и за кого е дадения съд.

2. Съдове с надписи, показващи собственика. По този начин надписаните съдове с името на собственика в миналото лесно се разпознават и могат да се върнат. Тогава хората не разполагат с голямо количество посуда, за да посрещат много гости по време на сватби, кръщенета и други събития и заемат посуда от съселяните си. Благодарение на тези надписи по съдовете може лесно да ги върнат на собственика.

3. Медни съдове фабрична изработка.

4. Съдове с името на майстора.

Експонат на месец февруари е казан изработен от мед. Към дъното, което е заоблено казанът се разширява. Има две дръжки прикачени към масивни халки поставени от външната страна и надпис: „ Митра Д. Паунова 1907 г.”. Дарен на Исторически музей-Батак от Георги Василев Сираков.

Днес този експонат може да се види в Балинова къща- етнографска експозиция на Исторически музей- Батак.

Чаша – дърво

Чаша – дърво

Чаша – дърво

Експонат на месец януари 2023 г.

Чашата е изработена на струг от дядо Георги Пелев през лятото на 1917 г. в с. Манастирци, Битолско-Македония при завоя на р. Черна като войник. Подарена е от него на ИМ- Батак.