„Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли…“

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува на Исторически музей-Батак с фотодокументална изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли…“. Откриването ще се състои на 09.05.2024 г. от 17:00 ч. в музейна галерия „Борис Шаров”.

Изложбата е създадена по случай 143 години свободна България и е посветена на някогашните български опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и допринасят за военната слава на младата държава. Тя включва 27 табла, от които 5 двойни. Проследяват се биографиите на 22-ма военни дейци, бивши опълченци, 11 от които достигат до генералски чин, и тяхното участие в ключови за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война.

Заглавието на изложбата „Ний летиме от Балкана” е по текст на един забравен марш, на 23-ти пехотен Шипченски полк, който най-добре изразява принадлежността на непобедимите български полкове към безсмъртния подвиг на шипченските бранители. Автори са двама казанлъчани. Музиката е написана от Иван Скордев (1879 – 1953), завършил Дрезденската музикална консерватория, участник в двете Балкански войни. Текстът е създаден от Константин Георгиев (1884 – 1954), по-известен като автор на текста на най-популярния военен марш „Велик е нашият войник“ (1916).