ЕКСПОНАТ НА МЕСЕЦА
Експозициите на ИМ-Батак са разположени в три обекта- Исторически музей, Балинова къща и галерия Шарова къща. Те предлагат богат снимков и документален материал, както и различни артефакти от Древността, Средновековието, епохата на Възраждането, Априлското въстание от 1876 г., новата и най-нова история на региона. Експозициите на ИМ-Батак разказват още за традиционната народна култура-бит, поминък, празници, обичаи и обреди на батачани от края на ХІХ и първата половина на ХХ век.
ИМ-Батак инициира модул „Експонат на месеца”, с желанието да даде възможност на своите почитатели да подредят сами парчетата на своеобразният пъзел, наречен „история на човешкото развитие” . Чрез тази инициатива всеки месец по един експонат ще разказва своята специална и уникална история на посетителите. Целта на това начинание е да съхрани нашата история и нас като народ!

Експонат на месец ноември 2020 г.

Дивит


          Някогашна мастилница с прикрепена към нея продълговата кутийка за пера.

         Дивитът показан в експозицията на Исторически музей – Батак е запазен от Станко Милков Петров, зоотехник в ТКЗС- Батак.

        

Експонат на месеца
Експонат на месец октомври 2020 г.

Обувки /Щивàли/

Щивàлите са вид дамски обувки изработени от кожа. Токовете им са направени от напластен гьон и са високи около 4,5 см. В предната си част са украсени с парче от същата кожа, в триъгълна форма. Закопчават се с малки, кръгли, черни копчета.
Собственост на Елена Георгиева Ангелова Вранчева. Работени от обущаря Илия Петров Герджиков, през 1921 г. Подарени на Елена същата година, на Лазарица, от годеника ѝ. Носени до 1947 г.
Предала на ИМ-Батак Цветана Ангелова Джуркова-дъщеря.
Днес те могат да се видят в Балинова къща - етнографска експозиция на ИМ-Батак.
Експонат на месеца

Експонат на месец септември 2020 г.

РАДИОАПАРАТ


Радиоапаратът има скала в горния край и две въртящи се копчета в долния край.

С това радио, на железницата в гр. Пещера, батачани слушат пряко предаване на цар Борис IIIПрез 1942 г. то е запечатано от полицията в Батак, за да не се слушат новините. На дясното копче личи восък от запечатването.

Радиото е предадено на Ал. Шутев през 1932 г. от г-н Търпоманов- агроном, преди да се изсели от Батак. Дарено на ИМ-Батак от Георги Александров Шутев-син.

Днес този експонат може да се види в експозицията на ИМ-Батак. 

Експонат на месеца
Експонат на месец август 2020 г.

Навивало

Подготвителните етапи за тъкане са насновàване, навѝване основата на кросното и вдяването ѝ в нищелките и гребена.
Експонат на месец август е навивало. Направено е от дърво и служи за навиване и равномерно разпределение на наснованата прежда за основа на задното кросно на стана.
Състои се от:
1.Стойка-за закрепване на кросното, дъсчена основа и две отвесни дъски с полукръгли отвори за закрепване на кросното.
2.Кросно- кръгло, в единия край отвори.
3.Влачка /шейничка/- с равна основа и две странични дъски. В предната част столче за завързване на прежда.
Навивалото е запазено в дома на Петър Стойчев от Батак и дарено на Исторически музей-Батак. Днес то може да се види на потона в Балиновата къща - етнографска експозиция на ИМ-Батак.
Експонат на месеца
Експонат на месец юли 2020 г.

Орден „За Храброст”, IV степен, I клас

Орден „За Храброст”, IV степен, I клас от бял метал. Орденът е едностранен, като гърбът се захваща с широка игла на шарнир и закопчалка. С мечове между рамената, като рамената са с червен емайл. Върху отвесните рамена са изписани годините „1915” и „1917”. На пръстена, който е бяло емайлиран, под надписа „ЗА ХРАБРОСТЪ” има една звездичка, две лилии и четири точки. Има изобразен изправен лъв с корона.
Орденът е на капитан Петър Иванов Попов. Той е роден в Батак. Участва в Първата световна война. Загива през 1915 г. като поручик. Погребан е в град Струмица. Произведен е посмъртно в чин капитан.
Дарен на ИМ-Батак от Иван Попов- син.
Експонат на месеца
Експонат на месец юни 2020 г.

Альче

Альчето е глинен съд. Използва се за пиене на вино по различни поводи.
Едно от альчетата показани в експозицията на Исторически музей-Батак е в бял цвят с орнаменти от цветя в тъмно кафяво, светло кафяво и зелено. От единия край има дръжка, а от другия - отвор за изливане. Горния отвор до половината е покрит във вид на похлупак с топче отгоре.
Альчетата битуват до средата на ХХ век.
Експонат на месеца
Експонат на месец май 2020 г.

ХАРБИЯ ЗА ПУШКА
 XIX ВЕК

Харбията показана в експозицията на Исторически музей-Батак е с цилиндрично тяло, бронзова дръжка с насечена геометрична украса в края. В горния край има закрепена халка, през която се привързва кожена каишка за силяха.
Тя е най- необходимият и пряко свързан с оръжието предмет. С нея се осъществява зареждането, пълненето на оръжието.
Харбията за пушка е изработвана на същия принцип, на който днес се изработва съвременният шомпол.
Експонат на месеца
Експонат на месец април 2020 г.

Макет на чарк /дъскорезница/

Чаркът е дъскорезница, задвижвана с водна сила. Самата дума е с турско- персийски произход и означава „ колело”.
Баташките чаркове са сравнително сложно съоръжение. Канал, чиято дължина понякога достига десетки метри, отвежда речната вода до хоризонтален улей наречен ”корабь”. От ”корабя” водата се спуска в „буката”, за да завърти водното колело, което задвижва механизма на чарка. Своеобразно автоматично устройство осигурява защитата на механизма на чарка. Оригинално решение е и автоматичното устройство осигуряващо подаването на трупа към триона и в същото време при необходимост- спирането на водното колело.
Чарковете обикновено са собственост на отделни фамилии. И до днес около Батак има редица местности, носещи наименованията на някогашните чаркове - като Цигов чарк, Тошков чарк и други.
Експонат на месеца

ЕКСПОНАТ НА МЕСЕЦ МАРТ 2020 г.

БАРУТНИК


Барутникът служи за пренасяне на малко количество барут. Обикновено се изработва от рог, кожа, дърво, метал.
Показаният в експозицията на Исторически музей-Батак барутник е изработен от волски рог с жълто-черен цвят и дължина 17 см. В тънката си част е отрязан, а на 4 см. от нея има закрепена желязна халка. Широката част е затворена с дървена заоблена тапа. На две места има по четири кръгчета с размери 6 мм., вероятно представляващи емблема за собственост.
Ползван е от въстаника Върбю Водев Стойчев и подарен на музея от неговия внук Петър Янков Върбев.
Експонат на месеца
ЕКСПОНАТ НА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2020

ГЕГА (ОВЧАРСКА ТОЯГА)

Гегата показана в Балиновата къща- етнографска експозиция на Исторически музей-Батак е изработена от дряново дърво и е дълга 161 см. Горният край е пирографиран и красиво направен във вид на увита змия. На долния край има завит пирон, обточен с ламарина.
Дарена е от Костадин Ст. Димов
Експонат на месеца
3 януари 2020 г.

ЕКСПОНАТ НА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2020 Г.

ПОРТРЕТ НА ВЕСА ГЕШЕВА, 1934 г.,
ХУДОЖНИК БОРИС ШАРОВ

Борис Шаров е роден в Батак. Той е от онези художници, които работят изцяло отдадени на своето поприще без излишен шум около личността си. Дори и на преклонна възраст той не изоставя четката и остава верен на жанра в който е най-силен - портрета.
Неговото творчество отразява стилистиката на времето. В края на 20-те и 30-те години на ХХ век е изпълнено с вътрешна емоция. По това време художникът се обръща към камерния портрет като гради формите с пестелив монохромен колорит и със свободна, лека, бърза маска. През 40-те години на миналия век Шаров достига завършеност на композицията. Тогава особено успешно работи с езика на формите. В портретите му от 70-те години личи преминаването към късното му творчество.
Социалната среда и естетиката на времето оказват въздействие върху интерпретацията на образите, те са потърсени в тяхното социално и обществено измерение.

Една от неговите уникални творби е Портрет на Веса Гешева. Техниката, която художникът използва е рисуване с маслени бои върху платно. Картината е с размери 72/87 см. Веса Гешева е изобразена права в полупрофил, в тъмни дрехи с бяла шал-яка. Лявата ѝ ръка е свита и държи карамфил. Долу вдясно има надпис „Б. Шаров” 1934 г.
Експонат на месеца
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg