Исторически музей-Батак
с подкрепата на: Община Батак, Църковно настоятелство при храмУспение Богородично”- Батак, Народно читалище „4-ти май-1897г.“- гр. Батак и комитет "Родолюбие"- Пловдив
К А Н И
всички родолюбиви българи, жители и гости на Батак, на
ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ-ПОКЛОНЕНИЕ ПО ПАМЕТНИТЕ МЕСТА ОТ АПРИЛ 1876г. на
15 М А Й 2021 г. /събота/
С Б О Р: 11:00 часа пред Исторически музей-Батак

ПОКЛОННИЦИ НА СВОБОДАТА,
НЕКА ЗАЕДНО ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ
ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ В АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ БАТАК!
Новини

Бъдете наши гости по време на Великденските празници!

Официален почивен ден за музейния комплекс е само 2 май 2021 г.

Светъл Великден!

Новини
20 Април 1876!
Бунт, въстание, свобода! Удряйте камбаните!
Изгърмете няколко пушки да се обяви вече въстанието!
На оружие!
По случай 145 години Априлска епопея - Батак Исторически музей- Батак предлага на своите посетители и многобройните любители на българската история най-новото си издание - „Моята музейна тетрадка“!
Ръководени от образователната мисия на музея, създадохме тетрадката като музейно помагало, предназначено както за ученици от начален и среден курс на обучение, така и за всички които искат да знаят и помнят Батак.
С „Моята музейна тетрадка“ подаряваме на приятелите на историята един вълнуващ час по родолюбие. Ще научите за организацията, хода и потушаването на Априлското въстание в Батак. Ще потръпнете от разказа за саможертвата на батачани в църквата „Света Неделя“, запомняйки че дълго жадуваната свобода не е получена даром, а е извоювана с кръвта на дедите ни.
Различните задачи за откриване имена на въстаници, попълване на ребуси, решаване на гатанки, кръстосани думи, кръстословица, попълване на текст с пропуски, оцветяване, или пък красиво изписване клетвата на баташките въстаници, развиват мисловната дейност и езиковата култура, провокират изява на творческите способности.
„Моята музейна тетрадка“ е тетрадка, от която ще научите още за историческите извори /в литература и изобразително изкуство/, за непокорните българи, за силата на българския дух и саможертвата на дедите ни в името на Свободата!
И днес духът на Априлци ни вдъхновява да обичаме България, да знаем и помним миналото на своя народ, да бъдем достойни българи в свободната ни Родина! Защото Батак е Крепост и Светиня- черен от болка, свят от мъка, но пример за величие!
Новини
ИЗЛОЖБА
„СВЕТИНИ ОТ АПРИЛ 1876“
На 20 април – Денят на националната ни революция, Регионален исторически музей – Пазарджик експонира изложбата „Светини от Април 1876“, посветена на 145-та годишнина от Априлското въстание. Тя се реализира по инициатива и в партньорство с музеите в Пазарджик, Карлово, Калофер, Панагюрище, Копривщица, Клисура, Батак, Перущица, Брацигово, Стрелча и Белово. Художественото оформление е дело на ХГ „Ст. Доспевски“ – Пазарджик.
В петнадесет информационни табла повече от осемдесет цветни фотографии разказват историята на оцелелите светини – безценни експонати в постоянните експозиции на музеите.
Историческият разказ, поднесен чрез илюстрации на автентичните предмети и художествените творби на Атанас Гюдженов, Ненко Балкански, Златю Бояджиев, Добри Добрев, Петьо Бабачев, Б. Петракиев, Иван Бочев ни пренася във времето на българската национална революция през пролетта на 1876 г. Визуалните документи в изложбата ни връщат към истини в историята на едно поколение българи, вложило и кръв, и жертви пред олтара на българското освобождение. За да познае младото поколение българи предшествениците си, да пренесе ценностите им в съвремието и ги предаде на идващите поколения.
За памет и поука в днешния и бъдния ден!
Изложбата, експонирана в централната сграда на Регионален исторически музей- Пазарджик, фоайе – втори етаж, ще бъде отворена за безплатно посещение в работното време на музея от 20 април до 20 юни 2021 г.
Новини

Изложба „ИСТОРИЧЕСКИ РАЗКАЗ В КАРТИНИ”


Изложбата „ИСТОРИЧЕСКИ РАЗКАЗ В КАРТИНИ” се посвещава на 100 години от рождението на Димитър Фикиин и 145 години Априлска епопея - Батак.

Има за цел да популяризира по различен и интересен начин малко познати картини от фонда на Исторически музей-Батак и чрез тях да представи един от разказите по едноименната книга на Димитър Фикиин.

Димитър Фикиин е роден в град Батак на 16 ноември 1921 г.. Основно образование получава в родния си град. Гимназия завършва през учебната 1941/1942 г. в град Пазарджик, полукласически отдел, с много добър успех. Полувисшият институт за учители в гр. Пловдив завършва през учебната 1944/1945 г.  -  специалност  Български език и литература, история и география. От 1945 г. до пенсионирането си през 1982 г. е учител в родния си град. През тези години става директор на училището и председател на читалището. Допринася много за културния живот на града. За всеотдайната си работа получава различни отличия, сред които орден „Кирил и Методий”.

Новини

Изложба "Април 1876. Икони от фонда на Исторически музей-Батак"

 

Кога: от 08.04.2021 г. до 15.09.2021 г.

Къде: Фоайе на Исторически музей-Батак

 

Изложбата се посвещава на 145 години Априлска епопея-Батак и

 65 години организирано музейно дело в Батак. 

Бъдете наши гости!

Новини

Исторически музей-Батак гостува...

От днес, в Мраморното фоайе на Регионален исторически музей-Шумен, може да бъде разгледана изложбата „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет”. Тя представя един от най-силните и драматични моменти от нашата история – Априлското въстание. Хронологично е проследен ходът на събитията през бурната пролет – от подготовката в Четвърти революционен окръг до неговото избухване и жестокото му потушаване в Батак. Акцент е поставен върху епилога на въстанието в планинския град. Кървавата разправа с батачани и героичната саможертва на хилядите в името на свободата разтърсват през онази пролет съвестта на Европа. И до днес разказът за страшните часове, когато думите „Свобода или смърт” са изковавали нашата историческа памет, ни съпътства и ни дава един от най-ценните уроци – за силата на духа, за саможертвата в името на идеалите, за вярата и стремежа към свобода.

Новини

От 1 април 2021 г. Исторически музей-Батак е отворен за посетители.

При посещение се спазват всички противоепидемични мерки и не се допускат групови посещения.

Бъдете наши гости!

Новини

До участниците в Национален конкурс за четене/рецитиране на стихове „ От Батак съм, чичо…”,

посветен на 145 години от Априлското въстание и саможертвата на батачани за свободата на България.

Скъпи, малки и големи родолюбци, живеещи в и извън пределите на нашата родина!

Благодарим ви, че откликнахте на поканата ни да разгърнете страниците на нашите възрожденски и съвременни творци, увековечили безсмъртния подвиг на героите за народна свобода и да участвате в конкурса.

Благодарим ви за усилието да издирите и представите по завладяващ начин художественипроизведения, свързани с епопеята на героичен Батак!

С творческо вдъхновение и ентусиазъм, всички вие участници от 5 до 85 годишна възраст, показахте волята си за победа, представяйки дори творби, които са извън регламента на конкурса. Но с желание за творческа изява и с чувство на национална гордост, любов към род и родина и преклонение пред подвига на героите от Април 1876 г.

На състезание като на състезание. На журито не ни бе никак лесно, но пък бе вълнуващо да гледаме, слушаме и преживяваме емоциите, породени от завладяващото изпълнение на най-добрите. В групите с най-много участници, конкуренцията бе най-голяма. На победителите-честито! На останалите – дерзайте и не се отчайвайте!

Благодарим на вашите учители, родители, ръководители на театрални школи и читалищни дейци за упорития и всеотдаен труд и за желанието да мотивират поколенията да знаят и помнят.

Благодарим за участието на най-малките - децата от детските градини, за които все още е трудно да осмислят исторически факти и събития, да боравят с трудни за тях понятия, но чрез средствата на художествената литература се учат на родолюбие.

На нашите приятели, живеещи в далечна Испания-благодарим за участието и за желанието да пазят живо коренчето на българщината.

А на порасналите участници желаем да продължават да вдъхновяват с примера си младите поколения българи, да искат да знаят и помнят миналото ни, да обичат и пазят чисто българското слово.

На всички участници пожелаваме да сте здрави и да обичате България!

От организаторите на конкурса - Исторически музей – Батак и Община Батак получавате ОТЛИЧЕН В ЧАСА ПО РОДОЛЮБИЕ!

Победители в Национален конкурс за четене/рецитиране на стихове „ От Батак съм, чичо…”, посветен на 145 години от Априлското въстание и саможертвата на батачани за свободата на България:


I. Индивидуално участие:

1. Деца от предучилищна възраст- 5 - 7 години

Първо място - Яна Георгиева Банчева – 6 години, град Батак

Второ място – Моника Владимирова Петкова - 6 години, град Разград

Трето място – Ибрахим Абдурахман Кунев- 6 години, Испания, град Памплона

2. Ученици от I – IV клас

Първо място – Георги Методиев Захаринов -9 години, село Яхиново, община Дупница

Второ място – Надя Георгиева Тумбева – 10 години, град Батак

Трето място – Таня Атанасова Герджикова – 8 години, ОУ „Отец Паисий” - град Батак, класен ръководител Милена Хрисина

3. Ученици от V – VII клас

Първо място – Андрей Александров Заев –11 години, град Пазарджик

Второ място – Симеон Филипов Симеонов –13 години, град Варна

Трето място – Симона Йосифова Йосифова –12 години, Театрална работилница „Слънчеви усмивки”- град Шумен, ръководител Мая Кулева

4. Ученици от VIII- ХII клас

Първо място – Матей Димитров Николов –16 години, ХГ„Св. Св. Кирил и Методий”, град Пловдив

Второ място – Едуардо Иванов Юрато – 14 години, ЦИКО - „ София “, Студио „Театър и традиции” , ръководител Магдалена Ангелова

Трето място – Радина Тодорова Качорова – 16 години, ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, град Пловдив

5. Възрастни

Първо място - Цветана Христоскова Газинчева- 84 години, град Батак

Второ място - Цеца Ангелова Горанова- 62 години, град Батак

Трето място - Димитрина Георгиева Стамболиева- Пищронева- 34 години, град Пазарджик

II. Групово участие

Първо място – НУ „Отец Паисий “, град Пазарджик - 3 „в” клас, класен ръководител Елена Бишурова

Второ място – СУ „Георги Бенковски”, град Тетевен – 7 клас, ръководител Цветелина Христова

Трето място – ПГГСД „Стефан Божков”, град Батак -10 клас, ръководител Невена Кавлакова.

Специална награда за атрактивно представяне: Георги Методиев Захаринов /дядо/ и Георги Методиев Захаринов / внуче/, село Яхиново, община Дупница.


Награди за победителите, осигурени от Исторически музей-Батак и община Батак:

Първо място – 100 лв., плакет и грамота;

Второ място – 50 лв., купа и грамота;

Трето място – предметни награди и грамота;

Специална награда – 100 лв., плакет и грамота;

За всички участници в конкурса – грамоти;


Награждаване на победителите - 15 май 2021 г.

Новини
На 3-ти март, Национален празник на Република България,
Исторически музей- Батак ще работи при отворени врати
и безплатно посещение за всички гости на Батак.

Подарете си час познание в залите на музейния комплекс. Бъдете наши гости!

Работно време: 09.00 - 17.00 часа.
Новини
27.02.2021г.

Национален конкурс за четене/рецитиране на стихове

   „От Батак съм, чичо..."


        И С Т О Р И Ч Е С К И  М У З Е Й – Б А Т А К


            с партньорството на  Община Батак 


О Б Я В Я В А


Национален конкурс, посветен на 145 години от Априлското въстание и саможертвата на батачани за свободата на България

 

І. Цели на конкурса:

   1. Да дадем възможност на малки и големи родолюбци, да издирят и представят по завладяващ начин /четейки  или рецитирайки/ художествени произведения,  свързани с безсмъртната епопея на героичен Батак през Април 1876г.

  2. Да съдействаме за съхраняване на  историческата памет за личности и събития от Април 1876 г,  предизвикваща чувство на  национална гордост и  самочувствие.

 3. Да стимулираме желанието за творческа изява на участниците.

·         Идеи за автори,пишещи по темата:

Иван Вазов, Захари Стоянов, Ангел Горанов-Бойчо, Дж. Макгахан, Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Георги Бонев, Мария Везева, Стоянка Динева, Димитър Фикиин, Нина Желязкова и др.

Следете страницата ни в социалните мрежи, където периодично ще публикуваме стихове и очерци за Батак.

  

ІІ. Регламент за участие в конкурса:

 1.Участници: деца, учащи и възрастни от страната и чужбина

- индивидуално

·         деца от предучилищна възраст-5 -7 год.

·         ученици от  I- IV клас

·         ученици от V-VII клас

·         ученици от VIII-XII клас

·         възрастни

- групово участие

2.Конкурсът включва:

·         Четене/рецитиране на произведение, свързано с темата

·         Всеки участник представя видеофайл, с времетраене  до 6 минути и декларация по образец на

                                  e-mail: museum.batak@gmail.com 

·         Участниците задължително попълват, подписват и ни изпращат декларацията за информирано съгласие и защита на лични данни.

·         Телефон за допълнителна информация и въпроси към нас: 03553 23 39 и 0879942952

·         Исторически музей- Батак си запазва правото да използва получените видеофайлове в други събития и образователни проекти, с  цел съхранение на историческата памет и  популяризиране таланта на българските родолюбци.

Изпращането на материалите потвърждава съгласието Ви с всички упоменати условия на конкурса.

 

ІII. Критерии за оценяване:

-Тематичност;

-Ясна и чиста дикция;

-Добра езикова култура;

-Артистичност и художествено майсторство

-Сила на внушенията и посланията;

-Оригиналност и творчески подход;

-Технически качествен запис

IV. Награди- За победителите в конкурса сме осигурили много награди и изненади.

Компетентно жури от специалисти ще излъчи най- добрите участници.


V. Краен срок за изпращане на видеофайловете - 28.02.2021г., 17:30 часа

Информация за конкурса ще бъде публикувана на уебсайта на ИМ-Батак www.museumbatak.com и фен- страницата ни във Facebook.


VI. Резултати:

1.Обявяване на победителите - 12 март 2021г.

2. Награждаване на победителите- 15 май 2021г.


                                                                       „От Батак съм, чичо.Знаеш , ли Батак?

                                                                     …помня го клането и страшното време…”

 

А ти, млади приятелю, знаеш ли Батак?! Искаш ли да научиш още за саможертвата и героизма на батачани по време на Априлското въстание, за историята, написана с кръвта на въстаници, жадуващи „свобода или смърт”…


Предизвикваме те да прочетеш и /или научиш наизуст стихотворение за безсмъртната саможертва на батачани през Април 1876г; да се заснемаш на видеофайл и да участваш в конкурса.

 

НАМЕРИ, ПРОЧЕТИ и ЗАПОМНИ!

СНИМАЙ И ИЗПРАТИ!

           С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ   И УСПЕХ,


                                              ЕКИПЪТ НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-БАТАК!

                       

 

ДЕКЛАРАЦИЯ


за участие в Национален конкурс "От Батак съм, чичо...", посветен на 145 години от Априлското въстание и саможертвата на батачани за свободата на България


Долуподписаният/ата

...............................................................................................................................................

                              /име, презиме, фамилия на декларатора/


родител/настойник на

................................................................................................................................................

/име, презиме, фамилия и възраст на детето или децата /


Основна информация за участника или родителя /настойника/ попечителя:

Адрес: .....................................................................................................................................

……………………………………………………………………………………………….

Телефон (мобилен телефон): ...............................................................................................

E-mail адрес: ..........................................................................................................................


Декларирам, че съм запознат/а  и давам съгласието си  за следното:


·         Исторически музей- Батак да събира, съхранява и обработва предоставените от мен лични данни, а именно: име, презиме, фамилия, адрес, телефонен номер и електронна поща при спазване на разпоредбите на Общия регламент за защита на личните данни. Запознат съм с целта на обработка на личните ми данни и доброволния характер на предоставянето им.


·         Видеото  (на детето/децата ми) във връзка с участие в Национален конкурс за четене/рецитиране на стихове „От Батак съм, чичо…” , да бъде публикувано и използвано  от Исторически музей-Батак в други събития и образователни проекти.


·         С настоящата декларация и изпратените от мен материали потвърждавам съгласието си с всички упоменати условия на конкурса.

 

Място и дата:                                                                                   Декларатор:

                                                                                                          /подпис/

 

Забележка: Когато участникът е пълнолетно лице, попълва само собствените си данни:

Име, презиме, фамилия, точен адрес телефон и е-mail за кореспонденция.

ИМ-БАТАК ГОСТУВА…

     По повод 145 години от Априлското въстание и последвалото го национално освобождение, на 10 февруари от 16,00 ч. Регионалният исторически музей във Враца открива гостуваща изложба на Исторически музей – Батак, озаглавена „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет“.

     Изложбата може да бъде видяна в Регионален исторически музей – Враца (фоайе пред голямата зала на Художествената галерия) в периода от 10 февруари до 12 март 2021 г.

 

Новини
Новини

ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 145 ГОДИНИ ОТ АПРИЛ 1876 г.

 

По случай 145-годишнината от славната Априлска епопея, Исторически музей – Панагюрище гостува на Исторически музей-Батак с фотоизложба „Панагюрище –център на Априлското въстание“.

Априлското въстание от 1876 г. е най-масовото, най-добре подготвеното, но опожарено и окървавено въстание на българите за освобождение от османско владичество. То се характеризира с небивало  въодушевление, революционен порив, масова подготовка, готовност за смърт в името на свободата.

Панагюрище стана център на въстанието не по случайното стечение на обстоятелствата и воля на историческата съдба, а в резултат на неговото закономерно развитие през Възраждането.

И ако хода на събитията доведе до 20 април 1876 година, то заслугата не е само на неуморната дейност на Апостолите Панайот Волов и Георги Бенковски. Решаваща е ролята на местните революционни дейци, водени от панагюрския  революционен комитет – Павел Бобеков, Искрьо Мачев, Найден Дринов, Петър Щърбанов, Тодор Влайков, Захари Койчев, Филип Щърбанов, Райна поп Георгиева – Райна Княгиня, Орчо войвода, Крайчо Самоходов и още много герои, чиито имена остават за поколенията.

С участието си в Априлското въстание Панагюрище остави в националната ни история името си като символ на решителността, героизма и саможертвата.

Новини

Исторически музей-Батак 

представя

ВиртуАлнаТа ИзлоЖба „ИДЕЯ ЖИВОТ”

на художника ЛЮБОМИР СТАНКОВ

 

   Любомир Станков е роден на 25.04.1942 г. в Батак, четвъртото дете в семейството на Ангел и Веселина Станкови. Рисуването го привлича и става негово признание още в детството.

   Участва в множество пленери и изложби като самодеец. Творбите му са познати в Копривщица, Пазарджик, София, Москва, Дрезден. Има самостоятелни изложби в Пазарджик и Батак.

   В творбите му ярко присъстват родния град, вълшебния балкан, духа на природата.

  Графиките са създадени в продължение на 5-6 месеца, по време на пандемията през 2020 г. Чрез тях художникът изразява своите идеи как трябва да живеем.

За да разгледате изложбата влезте във Facebook профила на Исторически музей-Батак.

Новини

За много години, приятели!

 

Радваме се да Ви информираме, че от 04.01.2021 г. експозициите на Исторически музей-Батак отново са отворени за посетители!


Като част от кампанията за превенция срещу коронавирус, нека заедно да спазваме инструкциите за защита и противоепидемичните мерки: задължително да носим маски, редовно да мием ръцете си, да спазваме дистанция един от друг и да останем вкъщи, ако сме болни.


Исторически музей- Батак осигурява безопасно и приятно посещение: дезинфекцираме залите и оборудването по няколко пъти на ден.


Предлагаме на единичните посетители и семейства филми, презентации на мултимедия във фоайето на музея и клипове от киоските в обектите. 

 

На този етап влизането в музея ще се осъществява както следва:

 

- носене на маски;

- дистанция между посетителите от най-малко 2 метра;

- дезинфекциране на ръцете на входа;

- дезинфекциране на помещенията и оборудването минимум трикратно на ден или според посещаемостта в музея;

- избягване на директен контакт с повърхности;

- редовно проветряване на експозиционните пространства.

 

При промяна на настоящите мерки и въз основа на официалните заповеди на Министерството на здравеопазването и Министерството на културата -  ние ще Ви уведомяваме незабавно!

 

Музейният комплекс работи всеки ден, от 09:00 часа до 17:00 часа, без почивка на обяд.

При необходимост може да се наложи кратко изчакване за посещение.


Благодарим Ви за доверието!

 Бъдете наши гости!

Новини
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg