Исторически музей- Батак открива нова експозиция!

 В рамките на „Дни на културно - историческото наследство в община Батак `2020”, на 04.11.2020г. отваря врати нова експозиция в музея в Батак!
 Концепцията представя на посетителите едно от най- важните помещения в баташката къща- избата. Пресъздадена е типичната атмосфера на мястото в дома, което съхранява храната на семейството целогодишно. Представена е биографията на предметите и хората, които са ги произвеждали, притежавали, употребявали.
 „Личните истории” доближават музейния експонат до съвременността и предлагат на посетителите да обогатят цялостната си представа за баташкия бит, култура, традиции, начин на живот, поминък, делници и празници.
 Очакваме експозицията „Баташката изба” да провокира голям интерес и диалог с миналото, настоящето и бъдещето сред жителите и гостите на Батак!
Очаквайте подробности!
Новини

Изложба „100 години от рождението на Георги Стойчев”


В изпълнение на новите противоепидемични мерки за противодействието на КОВИД-19, официалното откриване на изложба „100 години от рождението на Георги Стойчев” се отменя.

Въпреки това от 29 октомври 2020 г. тя ще бъде отворена за посещение.

Изложбата е експонирана в музейна галерия „Борис Шаров”- Шарова къща.


Бъдете здрави и отговорни!

 

Новини
Новини
28.08.2020 г.

Каним Ви на изложба, посветена на 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия!
Новини
30.07.2020г.
Каним Ви на изложба, посветена на юбилея на художника Стефан Янев от Батак!

Стефан Янев е роден в Батак през 1960 година. Възпитаник е на Средно специално художествено училище за сценични кадри в гр. Пловдив, Випуск’1979. Тринадесет години работи в Ателие за художествена украса в гр. Пазарджик. Днес твори в родния си град Батак. Вдъхновение черпи от прекрасната Родопска природа, от света и хората около себе си. Споделя, че повод за нова картина могат да станат и впечатленията му от вълнуваща книга, посещението на интересни места и пр.. Рисува най-вече с маслени бои, а сюжетите в картините му са многообразни. С еднаква лекота рисува както прекрасни пейзажи, така и портрети и импресия. Творбите му участват в редица изложби и галерии в София, Варна, Пазарджик и Пловдив. 
Новини
12.05.2020г.

Приятели, радваме се да Ви информираме, че Исторически музей- Батак отвори врати и вече посрещаме посетители!


Като част от кампанията за превенция срещу коронавирус, нека заедно да спазваме инструкциите за защита и противоепидемичните мерки: задължително да носим маски, редовно да мием ръцете си, да спазваме дистанция един от друг и да останем вкъщи, ако сме болни.


Исторически музей- Батак осигурява безопасно и приятно посещение: дезинфекцираме залите и оборудването по няколко пъти на ден.


Предлагаме на единичните посетители и семейства филми, презентации на мултимедия във фоайето на музея и клипове от киоските в обектите. Ще получите и беседа на хартиен носител. Следвайки указанията на здравния министър, към дадения момент в музея няма да има групови посещения, екскурзоводни беседи и образователни програми.

 

Тъй като опасността от разпространяване на инфекцията от Корона вирус 19  все още не е отминала изцяло, на този етап влизането в музея ще се осъществява както следва:

 

- носене на маски;

- дистанция между посетителите от най-малко 2 метра;

- дезинфекциране на ръцете на входа;

- дезинфекциране на помещенията и оборудването минимум трикратно на ден или според посещаемостта в музея;

- избягване на директен контакт с повърхности, освен ако това не е неизбежно;

- редовно проветряване на експозиционните пространства.

 

При промяна на настоящите мерки и въз основа на официалните заповеди на Министерството на здравеопазването и Министерството на културата -  ние ще Ви уведомяваме незабавно!

 

Музейният комплекс работи всеки ден, без почивка на обяд.

При необходимост може да се наложи кратко изчакване за посещение.


Благодарим Ви за доверието!

 


Новини
12.05.2020г.
Новини
05.05.2020г.
Приятели, в момента трябва да бъдем отговорни към себе си, към близките си, но и към дедите си! Обществените прояви и събирането на много хора са отменени. Литийното шествие- поклонение по паметните места от Април 1876г. няма да се проведе, но считаме, че дълг на Исторически музей- Батак е да почетем загиналите батачани за свободата българска, както винаги до сега. На 16 май Вечният огън ще гори, Венеца на славата ще бъде поднесен. Исторически музей- Батак ще поръча венци от името на признателните батачани- потомци. От 11:00 часа малка група от музея, църковното настоятелство, община Батак и комитет „Родолюбие”- Пловдив ще изрази благодарност, почит, преклонение и признателност пред всеки паметник в Батак. Ще минем по стъпките на дедите си, ще се поклоним пред подвига им. Ще изразим благодарността си чрез благодарствен молебен и минута мълчание. Ще приемем и поднесем цветя и венци в църквата „Света Неделя” от признателните българи от цяла България. Ще има вечерня в църквата „Света Неделя”. На 17 май- Божествена света литургия в храмът- светиня. Всички дейности ще проведем при строго спазване на противоепидемичните мерки. Пазете се и бъдете здрави!
ВАЖНО!

Във връзка със създалата се извънредна ситуация за защита от разпространението на COVID-19, Исторически музей- Батак Ви уведомява, че няма да работи с посетители, считано от 14.03.2020 (събота). За повече информация следете тук и в официалната ни страница във фейсбук!


Новини

Уважаеми посетители,

            Като част от кампанията за превенция срещу грип и COVID - 19, нека заедно да спазваме инструкциите за защита: редовно да мием ръцете си, да спазваме дистанция един от друг и да останем вкъщи, ако сме болни.

            Исторически музей - Батак осигурява безопасно и приятно посещение: дезинфекцираме залите и оборудването по няколко пъти на ден.

            Предлагаме на единичните посетители и семейства (до 5 човека) презентации на мултимедия във фоайето на музея и клипове от киоските в обектите. Ще получите и беседа на хартиен носител.
Музейният комплекс работи всеки ден, без почивка на обед.

При необходимост може да се наложи кратко изчакване за посещение.

Благодарим Ви за доверието!


Днес ние знаем: Свободата не се подарява. Тя е наше право по рождение.
Но децата ни трябва да знаят, поколенията са длъжни да помнят, че дедите ни са умирали за Свобода! 
Те трябва да помнят уроците на историята, да ценят добрите и да не повтарят лошите.

На 3-ти март, Национален празник на Република България, Исторически музей- Батак ще работи при отворени врати и безплатно посещение за всички гости на Батак.
Подарете си час познание в залите на музейния комплекс. Бъдете наши гости! 
Новини
02.03.2020 г.

Победители в конкурса за най-оригинална мартеница и послание към нея, участвали в традиционната Мартенска работилница 2020 г. 
Каним победителите днес в 16:00 часа, във фоайето на музея, за да получат наградите си!
Честита Баба Марта!
Новини
26.02.2020 г. 
“… ПЪК… КАКВОТО САБЯ ПОКАЖЕ…”
ОРЪЖИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОИ
Дни преди Националния празник на България Регионален исторически музей – Шумен събира във временна експозиция личното оръжие на над 40 борци за свобода. Сабите, камите и другите хладни образци са принадлежали на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Захарий Стоянов, Панайот Хитов, Филип Тотю, Велчо Атанасов – Джамджията… Приносът на всеки един от националните герои и кратка биографична информация са включени в документалната част на изложбата, която започва и завършва с Ботеви стихове.
Хладните оръжия са част от колекциите на културни организации от цялата страна – Национален военноисторически музей – София, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Плевен, Сливен, Враца, Варна, Търговище, Смолян и Шумен, историческите музеи в Панагюрище, Дряново, Елена, Батак, Лом и Севлиево, както и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.
Експозицията може да бъда разгледана от 26 февруари до 30 април в рамките на работното време на музея.
Новини
21.02.2020
Исторически музей - Батак
с подкрепата на: Община Батак,
Църковно настоятелство при храм „Успение Богородично”- Батак и
комитет "Родолюбие"- Пловдив

К А Н И
всички родолюбиви българи, жители и гости на Батак, на

ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ-ПОКЛОНЕНИЕ ПО ПАМЕТНИТЕ МЕСТА ОТ АПРИЛ 1876 г. на
16 М А Й 2020 г. (събота)
С Б О Р: 11:00 часа пред Исторически музей-Батак

ПОКЛОННИЦИ НА СВОБОДАТА,
НЕКА ЗАЕДНО ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ
ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ В АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ БАТАК!
Новини
20.02.2020 г. 
МАРТЕНСКА РАБОТИЛНИЦА - 2020г.
„Мартеници сам си направи - радост ти дари!”


Каним малки и големи приятели и гости на музея в нашата традиционна мартенска работилница!

„Мартеници сам си направи - радост ти дари!” - под това мото и тази година ще имате възможността да изработите сами както класически, така и нестандартни мартеници .
Заедно ще се потопим в магията на празника, научавайки още за историята на мартеницата: защо се кичим с усукан бял и червен конец; какво символизират цветовете и различните видове мартеници; до кога се носят; как се гадае по тях; и още тънкости за майсторенето на червено-белите талисмани.
За първи път организираме състезание за най-оригинална мартеница и послание към нея за любим човек.
Условието е мартеницата да е изработена в музейната работилница и посланието да е написано собственоръчно от участника.
Организираме и „Пътуваща работилница”- за детските градини и училищата от община Батак, които не могат да посетят музея - при предварително записване на тел. 03553 2026 или на тел. 0879942952 Иванка Станкова.
Материалите са осигурени изцяло от Исторически музей - Батак.
Такса участие -1лв.

Очакваме ви от 24.02.2020 г.(понеделник) до 28.02.2020 от 10:00 до 12:00 и от 14:00 до 17:00 часа във фоайето на Исторически музей - Батак! 
Заповядайте заедно да се забавляваме и да творим малки радости за нас и за близките ни! 
Да пазим традициите живи!
Новини
1 февруари 2020 г.


Имаме удоволствието да ви съобщим, че на 5 февруари 2020 г. /сряда/, Исторически музей-Батак ще се включи в инициативата
 „Ден за вас“ на Министерството на туризма.
Вход свободен! 
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg