МОБИЛНИ ИЗЛОЖБИ


БАТАК – 1876 Г.

ХРОНИКА НА ЕДНА БЕЗСМЪРТНА ПРОЛЕТ

Мобилни изложби

Изложбата представя един от силните и същевременно драматични моменти от нашата история – Априлското въстание и неговото жестоко потушаване в Батак.

Хронологично е проследен хода на събитията през бурната пролет на 1876 година – от подготовката на въстанието в Четвърти революционен окръг до неговото избухване и потушаване. Акцент е поставен върху епилога на Априлското въстание в Батак. Кървавата разправа с въстаналите батачани и героичната саможертва на хилядите в името на свободата разтърсват през онази пролет съвестта на Европа. И до днес разказът за онези страшни часове, когато думите „Свобода или смърт” са изковавали нашата историческа памет, ни съпътства и ни дава един от най-ценните уроци - за силата на духа, за саможертвата в името на идеалите, за вярата и стремежа към свобода.

Изложбата се състои от 10 табла с размери 70/100 см. Включва текст с хронологично описание на събитията и богат илюстративен материал от фонда на Исторически музей – град Батак.

 

РЕТРО БАТАКЪ
Мобилни изложбиС тази изложба Исторически музей – Батак популяризира част от пощенските картички от своя фонд. 

Представяме на Вашето внимание едни от първите спомени, изпращани с послание до близки и приятели или отнасяни до различни кътчета на страната и извън границите на България. 

Запечатаните върху фотолентата картини разкриват малко познати изгледи от града и неговите околности, представят процеса на промяна на селището за период от 60 години – от началото на ХХ век до 60-те години на ХХ век. Това е период, в който Батак от село е провъзгласен за град, време, през което се развива и обновява.

Изложбата се състои от 8 табла с размери 70/100 см. Част от представените картички са едни от най-ранните издания на Читалище „4-ти май” в тогавашното село Батак. Включени са картички с ключови сгради като църквите „Света Неделя” и „Успение Богородично”, архитектурни обекти, главната улица и природни забележителности - язовирите Батак и Голям Беглик, както и панорамни снимки на селището.В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg